Mark Zuckerberg se právě přihlásil do Madison Square Garden. Pokud nejste součástí jeho vnitřního kruhu, nemusí vám být tato skutečnost k ničemu. Ale pokud víte, že tam je, můžete přijít a pozdravit. To je příslib sociálních sítí založených na poloze. Už to není jen o tom, co děláte, ale také o tom, kde jste.

V roce 2011 tyto aplikace používalo asi 20 % uživatelů chytrých telefonů. Potvrdila to výzkumná společnost Comscore. Facebook Places se stal průkopníkem v této oblasti. Po něm následovaly Gowalla a Foursquare.

Co jsou Facebook Places a jak fungují?

Facebook Places je služba založená na poloze. Své souřadnice můžete poslat na sociální síť. Tato funkce byla poprvé představena na iPhonu. Brzy se stal dostupný pro zařízení založená na Androidu a BlackBerry. Chcete-li ji používat, musíte si nainstalovat aplikaci Facebook.

Většinu práce udělá GPS vašeho telefonu. Zadejte svou polohu a navrhněte místa v okolí. Pokud vaše zařízení nemá GPS nebo sedíte u svého stolu, můžete použít touch.facebook.com. Stále je vyžadováno připojení k internetu. Služba je jednoznačně zaměřena na mobilní uživatele. Do kina si notebook asi nevezmete. máte mobilní zařízení.

Proč používat funkci sdílení polohy?

Zvědavost pohání lidi. Některé mají praktické důvody. Můžete vidět, kteří přátelé jsou poblíž. Spontánní setkání se stala mnohem jednodušší. Získejte nejnovější informace o místních akcích. Pokud se vaši přátelé chystají na koncert, můžete se přidat i vy.

Profitují také uživatelé. Míří váš spolupracovník do Macy’s na prodej? Můžete s ním ušetřit peníze.

Rizika zabezpečení a soukromí

Tato vymoženost má i stinnou stránku. Když vejdete do kina, je také oznámeno, že váš dům je prázdný. Tyto informace otevírají dveře kyberstalkingu. Ještě horší je stalking v reálném světě.

Firmy tato data milují. Mohou využít vašich pohybů. V závislosti na vašich zvyklostech můžete dostávat spamy s nevyžádanými nabídkami. Uvědomte si možná rizika. Kontrolujte moudře.

Výhoda Facebooku v sociálním značkování

Facebook je stále velká společnost. V roce 2011 bylo na platformě přibližně 750 milionů uživatelů. V červnu téhož roku měl konkurent Foursquare přibližně 10 milionů uživatelů. Rozdíl je obrovský. Facebook se nehodlá vzdát. Snaží se udržet na špici.

Dříve jste mohli uvést, kde se nacházíte. Nyní se můžete vázat na konkrétní místo. Proces vypadá takto:

  1. Klikněte na tlačítko „Přihlásit se“ v aplikaci Facebook.
  2. Vyberte ze seznamu své umístění. Aplikace vám zobrazuje nejnovější známky od vás a vašich nejbližších přátel. Můžete také přidat nová místa.
  3. Přidejte aktualizaci stavu nebo se podívejte, co dělají ostatní přátelé.
  4. Vaše zpráva se objeví v novinkách vašich přátel.

S velkou mocí přichází velká zodpovědnost. To platí jak pro Spider-Manova strýce, tak pro Facebook Places. Musíte spravovat svá nastavení.

Jak ovládat, kdo uvidí vaši značku

Možnosti zobrazení si můžete přizpůsobit. Použijte možnost “Skrýt tento obsah” na kartě “Přizpůsobit” v nastavení ochrany osobních údajů. To vás ochrání před nechtěnými diváky (jako je váš šéf).

Když se váš přítel pokusí přihlásit, Facebook odešle žádost. Musíte souhlasit. Ale je tu problém. S vaším svolením může tento přítel kdykoli zobrazit vaše informace. Už se nemusí ptát.

Jak deaktivovat Facebook Places

Povolit službu je snadné. Je těžké to vypnout. Úplné vypnutí vyžaduje několik kroků.

Začněme nastavením soukromí.

  • Klikněte na “Upravit nastavení”.
  • Najděte „Co sdílím“ (Co zveřejňuji).
  • Vyberte „Jen já“ v části „Přihlásit se do“.
  • V poli Zahrnout mě zrušte zaškrtnutí políčka „Lidé tady teď“.

Dále určete, kdo o vás může sdílet informace.

  • V části „Přizpůsobit nastavení“ vyberte „Co s vámi ostatní sdíleli“.
  • Vypněte „Přátelé vidí moji polohu“.
  • Přejděte do části „Aplikace a webové stránky“.
  • Klikněte na “Upravit nastavení”.
  • Odstraňte “Sdílení polohy” ze sekce “Přátelé mohou navštívit”.

Spousta kliknutí. Pokud však chcete svou polohu uchovat v tajnosti, budete to muset udělat sami. Tyto aplikace se přesto pokusí sdílet vaše data. musíte je vypnout.