Mark Zuckerberg właśnie zameldował się w Madison Square Garden. Jeśli nie jesteś częścią jego wewnętrznego kręgu, ten fakt może ci się nie przydać. Ale jeśli wiesz, że tam jest, możesz podejść i się przywitać. To obietnica sieci społecznościowych opartych na lokalizacji. Nie chodzi już tylko o to, co robisz, ale także o to, gdzie jesteś.
W 2011 roku z tych aplikacji korzystało około 20% użytkowników smartfonów. Zostało to potwierdzone przez firmę badawczą Comscore. Facebook Places stał się pionierem w tym obszarze. Po nim uplasowały się Gowalla i Foursquare.
Co to są Miejsca na Facebooku i jak działają?
Miejsca na Facebooku to usługa oparta na lokalizacji. Możesz wysłać swoje współrzędne do sieci społecznościowej. Ta funkcja została po raz pierwszy wprowadzona na iPhonie. Wkrótce stała się dostępna dla urządzeń opartych na systemie Android i BlackBerry. Aby z niego skorzystać należy zainstalować aplikację Facebook.
Większość pracy wykonuje GPS w telefonie. Podaj swoją lokalizację i zaproponuj pobliskie miejsca. Jeśli Twoje urządzenie nie ma GPS lub siedzisz przy biurku, możesz skorzystać z touch.facebook.com. Nadal wymagane jest połączenie z Internetem. Usługa jest wyraźnie skierowana do użytkowników mobilnych. Prawdopodobnie nie zabierasz laptopa do kina. masz urządzenie mobilne.
Dlaczego warto korzystać z funkcji udostępniania lokalizacji?
Ciekawość napędza ludzi. Niektórzy mają powody praktyczne. Możesz zobaczyć, którzy znajomi są w pobliżu. Spontaniczne spotkania stały się znacznie łatwiejsze. Otrzymuj najświeższe informacje o lokalnych wydarzeniach. Jeśli Twoi znajomi wybierają się na koncert, Ty też możesz dołączyć.
Użytkownicy również na tym korzystają. Czy Twój współpracownik wybiera się do Macy’s na wyprzedaż? Dzięki niemu możesz zaoszczędzić pieniądze.
Zagrożenia bezpieczeństwa i prywatności
Ta wygoda ma też swoją ciemną stronę. Kiedy wchodzisz do kina, ogłasza się również, że Twój dom jest pusty. Informacje te otwierają drzwi do cyberstalkingu. Jeszcze gorsze jest prześladowanie w prawdziwym świecie.
Firmy uwielbiają te dane. Mogą wykorzystać twoje ruchy. W zależności od Twoich nawyków możesz otrzymywać wiadomości spamowe z niechcianymi ofertami. Zrozum potencjalne ryzyko. Sprawdź mądrze.
Przewaga Facebooka w tagowaniu społecznościowym
Facebook to wciąż ogromna firma. W 2011 roku z platformy korzystało około 750 milionów użytkowników. W czerwcu tego roku konkurencyjny Foursquare miał około 10 milionów użytkowników. Różnica jest ogromna. Facebook nie zamierza się poddać. Próbują utrzymać się na szczycie.
Wcześniej mogłeś wskazać, gdzie jesteś. Teraz możesz powiązać się z konkretną lokalizacją. Proces wygląda następująco:
- Kliknij przycisk „Zamelduj” w aplikacji Facebook.
- Wybierz swoją lokalizację z listy. Aplikacja pokazuje najnowsze oceny od Ciebie i Twoich najbliższych znajomych. Możesz także dodawać nowe miejsca.
- Dodaj aktualizację statusu lub zobacz, co robią inni znajomi.
- Twoja wiadomość pojawi się w aktualnościach Twoich znajomych.
Z wielką mocą wiąże się wielka odpowiedzialność. Dotyczy to zarówno wujka Spider-Mana, jak i Miejsc na Facebooku. Musisz zarządzać swoimi ustawieniami.
Jak kontrolować, kto widzi Twój znak
Możesz dostosować opcje wyświetlania. Skorzystaj z opcji „Ukryj tę treść” w zakładce „Dostosuj” w ustawieniach prywatności. To ochroni Cię przed niechcianymi widzami (takimi jak Twój szef).
Gdy znajomy próbuje się zalogować, Facebook wysyła żądanie. Musisz się zgodzić. Ale jest problem. Za Twoją zgodą ten znajomy może w każdej chwili przeglądać Twoje dane. Nie muszą już pytać.
Jak wyłączyć Miejsca na Facebooku
Włączenie usługi jest łatwe. Trudno to wyłączyć. Całkowite wyłączenie wymaga kilku kroków.
Zacznijmy od ustawień prywatności.
- Kliknij „Edytuj ustawienia”.
- Znajdź „Co udostępniam” (Co publikuję).
- Wybierz opcję „Tylko ja” w sekcji „Zamelduj się w”.
- Odznacz „Osoby tutaj teraz” w polu „Uwzględnij mnie”.
Następnie określ, kto może udostępniać informacje o Tobie.
- W sekcji „Dostosuj ustawienia” wybierz „Co udostępnili Ci inni”.
- Wyłącz opcję „Znajomi mogą zobaczyć moją lokalizację”.
- Przejdź do sekcji „Aplikacje i strony internetowe”.
- Kliknij „Edytuj ustawienia”.
- Usuń „Udostępnianie lokalizacji” z sekcji „Znajomi mogą odwiedzać”.
Dużo kliknięć. Jeśli jednak chcesz zachować swoją lokalizację w tajemnicy, musisz wykonać tę pracę samodzielnie. Te aplikacje będą nadal próbować udostępnić Twoje dane. musisz je wyłączyć.
